king
Deze review is onderdeel van mijn experiment om alle platen uit Rolling Stone’s 500 Greatest Albums of All Time te beluisteren.

Iedere gitarist is op een of andere manier wel beïnvloed door B.B. King. Hetzij door King zelf of door gitaristen die door hem zijn beïnvloed.

Los daarvan weet iedere gitarist dat King zijn Gibson ES-335 liefkozend Lucille noemt en kent iedere zichzelf respecterende gitarist het verhaal dat King zijn Lucille ooit uit een brandend pand heeft weten te redden.

Op Live in Cook County Jail uit 1970 is een relatief jonge B.B. King te horen die een hoorbaar vijandig publiek van gevangenen al na 1 nummer (Everyday I have the blues) voor zich weet te winnen.

Een van de hoogtepunten van deze liveplaat is Worry, Worry. Op deze track perst King de ene na de andere karakteristieke blueslick uit zijn gitaar. Een andere hoogetepunt is deze versie van de bekende bluesklassieker The Thrill Is Gone.

Tijdens het luisteren van de nummer 499 uit de 500 Greatest Albums Of Al Time realiseer ik mij dat er na 40 jaar eigenlijk vrij weinig aan het spel en de sound van B.B. King is veranderd.

En dat is maar goed ook.

Af en toe een update in je inbox?
Meld je aan voor de nieuwsbrief